L’article 116 de la Llei 12/2004, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears crea el Catàleg d'Aliments Tradicionals de les Illes Balears, amb l'objectiu de preservar i revaloritzar el nostre patrimoni alimentari, en el qual s'inclouen els aliments típics i tradicionals de les Illes Balears, entenent-se, a efectes d'aquesta Llei, que un aliment és tradicional de les Illes Balears quan s'acrediti un mínim de trenta anys de producció, elaboració o comercialització a les Illes Balears.
El Catàleg està regulat pel Decret 40/2015, de 22 de maig de 2015 i és una relació dels aliments tradicionals de les Illes Balears, independentment que estiguin protegits o no, mitjançant una figura referida a l'origen o la qualitat del producte. El Catàleg s'adscriu a la direcció general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural.
Es podran registrar com a aliments tradicionals els aliments diferenciats:
a) produïts o elaborats d’una manera tradicional i diferenciada, o
b) elaborats amb matèries primeres o ingredients propis de la zona i que li aporten característiques diferencials
Perquè s'admeti el registre com a aliment tradicional d'un nom, aquest ha de:
a) haver-se utilitzat tradicionalment per referir-se al producte específic, i
b) acreditar la producció o elaboració i comercialització un mínim de trenta anys.
La inscripció en un aliment tradicional en el Catàleg es pot fer a sol·licitud de una única persona física o jurídica si demostra que és l’única productora o elaboradora, una agrupació de productors o elaboradors, els Consells Insulars, els ajuntaments i d’ofici per la conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.