Aliments Tradicionals

Vi de la Terra Formentera

 

Descripció

 

Vi amb Indicació Geogràfica Protegida obtingut exclusivament de raïm de l’illa de Formentera.

 

Els vins són brillants, amb aromes francs i nets en què s’aprecien les característiques pròpies de la matèria primera. En boca són saborosos, equilibrats i amb cos. No presenten sensacions d’oxidació en cap dels seus caràcters excepte les derivades d’un envelliment correcte.

 

Els vins sotmesos a envelliment presenten les característiques aromàtiques i gustatives pròpies de l’envelliment.

 

Característiques fisicoquímiques:

 

 

 

Procés d’elaboració

 

Les varietats de vinya utilitzades per a l’elaboració del vi amb indicació geogràfica protegida “Formentera” procedeixen exclusivament de les varietats següents de l’espècie Vitis vinifera:

 

- Raïm negre: monestrell, fogoneu, ull de llebre, cabernet sauvignon i merlot.

- Raïm blanc: malvasia aromàtica, premsal, chardonnay, viognier, garnatxa blanca i moscatell de gra menut

 

La producció màxima per hectàrea és de 8.500 kg de raïm/ha i 55,25 hl de vi/ha.

 

Les pràctiques d’elaboració es duen a terme de manera controlada, amb l’objectiu que el vi resultant mantingui els atributs fisicoquímics i organolèptics característics de la indicació geogràfica protegida “Formentera”. En aquest sentit, s’apliquen les pressions adequades per a l’extracció del most i la separació de les pinyolades, de manera que el rendiment no sigui superior a 65 litres de vi per cada 100 kg de verema.

 

La densitat de plantació està limitada a un màxim de 5.000 ceps por hectàrea.

 

Acreditació històrica

 

La vitivinicultura és una de les activitats agràries amb més tradició a l’illa de Formentera. A la carta d’infeudació de l’any 1246 ja es troben referències que demostren l’existència d’aquesta activitat a Formentera; destaca l’existència de vinyes d’uns ermitans de la Mola, possiblement de l’orde de Sant Agustí.

 

El cultiu de la vinya segurament va continuar fins al segle XIV, moment en què l’illa de Formentera va quedar totalment despoblada. Al segle XVIII s’inicia un moviment migratori d’eivissencs cap a Formentera, que va donar lloc a la repoblació definitiva. A partir d’aquest moment, la vitivinicultura de Formentera anirà en augment.

 

La producció vitivinícola va experimentar un increment important gràcies a la construcció, l’any 1879, del celler de Can Marroig amb una capacitat de 50.000 l. El propietari del celler va iniciar una important activitat de comerç marítim de vi de Formentera.

 

A principis del segle XX, diverses referències bibliogràfiques reconeixen la qualitat dels vins de l’illa. La publicació El Libro de la patria: coloquios sobre cosas y tierras de España (Pin i Soler, J., 1923) considera el vi de Formentera com “un vino perfecto: de graduación y de buen gusto”.

Sense cap dubte, un fet significatiu va ser la instal·lació l’any 1972 del celler de Juan Riera Mayans. Aquest celler va iniciar l’activitat amb una capacitat de 9.500 litres. A més d’elaborar vi, l’embotellava i el comercialitzava a l’illa de Formentera, i fins i tot va arribar a vendre’ls a la veïna Eivissa. En aquell moment els seus vins ja es comercialitzaven amb la indicació geogràfica Formentera, tal com ho demostren les etiquetes dels arxius del Govern de les Illes Balears.

 

Vincle amb la zona

 

Actualment la vitivinicultura és la principal activitat agrària de Formentera; més de 15 ha de vinya estan destinades a l’elaboració de vins amb la indicació geogràfica “Formentera”.

 

La vinculació de la societat de Formentera amb la vitivinicultura és indiscutible. Prova d’això és el concurs anual de vins elaborats pels vinicultors de l’illa que s’organitza com un dels actes més importants de les festes locals de Sant Francesc de Formentera i Sant Ferran.

 

La importància actual de la indicació geogràfica protegida Formentera es posa de manifest en els fets següents:

 

- El 90 % de la superfície de vinya activa de l’illa correspon a vinyes destinades a elaborar vi amb la indicació geogràfica protegida Formentera.

- Des de l’any 2005, la comercialització del vi de Formentera ha crescut de manera exponencial, cosa que demostra la creixent demanda del vi al mercat. Atesa l’extensió de la zona de producció i l’aposta per la qualitat de productors i cellerers, la producció de vi és limitada; és per això que ara mateix tot el vi produït és absorbit pel mercat.

- El preu a què es cotitza el vi de Formentera, i que s’ha multiplicat per dos en els darrers cinc anys, és una demostració més de la reputació i de la bona acceptació per part dels consumidors.

 

El prestigi del vi de Formentera es veu avalat pels reconeixements de la premsa nacional i internacional, que adquireixen una major rellevància si tenim en compte les dimensions del sector a l’illa, amb tan sols dos cellers i una producció anual mitjana de 245 hectolitres de vi . El vi de Formentera ha estat lloat per crítics experts del sector vitivinícola, que n’han reconegut la qualitat, com per exemple:

 

- La guía Peñín (2010) atorga a un vi de Formentera de l’anyada 2007 la categoria de vi excepcional amb una puntuació de 95 punts. En destaca la frescor i la personalitat arrasadora, reconeix el caràcter propi que adquireixen les varietats cabernet sauvignon i merlot en aquestes terres, com també la perfecta fusió amb les varietats monestrell i fogoneu.

- La guia Todovino (2009) inclou un vi de Formentera de 2006 entre els vins excel·lents, en destaca la complexitat, així com l’aportació de frescor que li confereix la brisa marina i el caràcter mediterrani del vi.

- Robert Parker, considerat un dels crítics de vi més importants del món, inclou un vi de Formentera en la publicació Wine Advocate de 2007 i 2008 en la categoria outstanding, vins destacats amb una qualificació superior a 90 punts.

- En la segona edició del Saló dels nous valors del vi espanyol, celebrat a Nova York, un vi de Formentera va ser presentat entre els 25 nous valors de 2008.

- Jancis Robinson (2008) guardonada amb l’Ordre al Mèrit de l’Imperi Britànic, Master of Wine i reconeguda presentadora de televisió; destaca en la seva pàgina web les excel·lències d’un vi de Formentera de l’anyada de 2005.

- Stephen Tanzer’s (2007) destaca un vi de Formentera de l’anyada de 2005 amb una puntuació de 91 punts.

 

Zona de producció i elaboració

 

L’àrea de producció, elaboració i embotellament dels vins emparats sota la indicació geogràfica protegida “Formentera” s’estén a tota l’illa de Formentera.

 

Importància socioeconòmica

 

A la secció Estadístiques del web www.illesbalearsqualitat.es  trobareu els dades de producció i comercialització així com l’evolució del Vi de la Terra de Formentera.

 

Més informació

 

Logo Govern